Gelezen: Kern is King

Onlangs gelezen: Kern is King, van Marco Frijhoff en Iwan Oving. Een boek over transformationeel leiderschap in de praktijk. Managementboeken lees ik niet vaak uit, te dik, te veel herhalingen, te veel uitweidingen. Dit boekje heeft echter een andere, originele vorm, het is dun en het is een romanagement. Het is een verhaal, met een plot, een verhaallijn, vertelde tijd en verteltijd. Het geeft echter ook heel helder uitleg hoe het transformationeel leiderschap werkt en wat ervoor nodig is om tot verandering te komen. In het kort (misschien te kort); Een richting (strategie) bepalen en in staat zijn de organisatie, de mensen dus, mee te nemen in die nieuwe richting. Dit kan als er sprake is van balans tussen hoofd en hart, samen en autonoom, versnellen en vertragen en weten  wanneer je wat in moet zetten. De schrijvers noemen dat het mengpaneel. Weer terug in het verhaal zie je wat de hoofdpersoon doet en hoe hij dit mengpaneel inzet. Praktijk en theorie valt zo samen. Het boek is tot stand gekomen door o.a. uitgebreide interviews te hebben met een groot aantal CEO’s en literatuur. Ook hier vallen theorie en praktijk samen.  Het verhaal is in heldere taal geschreven, dat leest fijn. Omdat het dun is, lees je het vrij snel uit, niet in de laatste plaats omdat je gewoon wilt weten hoe het afloopt!!